voorlichtingsavond “Samen Dementievriendelijk”

Zodra er een nieuwe datum en locatie gepland is vind u hier informatie.

Dementie raakt ons allemaal. Een op de vijf mensen krijgt dementie. Rondom elke persoon met dementie staan drie mantelzorgers. De kans is dus groot dat u iemand in uw omgeving kent die hiermee te maken heeft.

Veel mensen met dementie, maar ook hun partners, vinden het lastig om mee te blijven doen aan dagelijkse activiteiten buiten de deur. Ze zijn gefocust op wat ze door hun ziekte niet meer kunnen doen en zien niet wat ze allemaal nog wel kunnen. Omdat je aan de buitenkant niet kunt zien of iemand dementie heeft, schamen sommige mantelzorgers zich wanneer hun partner afwijkend gedrag laat zien. Gevolg is dat de mantelzorger en de persoon met dementie geïsoleerd raken en vaker thuis blijven.

Wat kunt u doen?

In een dementievriendelijke gemeenschap kan iedereen van betekenis zijn. Niet alleen ondernemers, Alzheimerafdelingen, scholen of activiteitenclubs maar ook individuen. Zo reageert een loketmedewerker van de gemeente geduldig op alle vragen van iemand die vergeetachtig is en traint de woningbouwcorporatie haar medewerkers om beter om te gaan met mensen met dementie. Leerlingen van de basisschool ontmoeten met regelmaat ouderen met geheugenproblemen om samen iets creatiefs te doen. De clubgenoot van de voetbal neemt de persoon met dementie mee naar die spannende wedstrijd en de overbuurvrouw informeert met regelmaat bij de partner of ze zin heeft in een kopje koffie.

In de trainingen draait het eerste deel om het vergroten van de kennis over dementie. In het interactieve tweede deel gaat u samen aan de slag met situaties die voor (kunnen) komen.

Dementievriendelijke uitvaart?

Steeds vaker krijgt ik de vraag of het mogelijk is om een dementerende ouder mee te nemen naar een uitvaart. “Vertellen we oma dat opa dood is?” ” Laten we papa afscheid nemen?” “Nemen we mama mee naar de uitvaart?” Iemand die dementerend is kan juist meer rust krijgen als er persoonlijk contact is met een geliefde die terminaal ziek is of overleden is.

Wilma verteld zelf ervaringsdeskundige te zijn. “Mijn moeder leed aan dementie en woonde in een verpleeghuis. Toen mijn vader terminaal ziek werd is hij in hetzelfde verpleeghuis opgenomen. Helaas overleed vader kort na zijn opname. Moeder is met haar rolstoel en aangepast vervoer bij de afscheidsviering geweest. Zij zong, op haar manier, het Ave Maria mee. Ook op de begraafplaats was zij aanwezig. Het feit dat zij erbij kon zijn maakte ons als familie zo blij”.

Deze kennis en ervaring maken dat het voor Wilma grote meerwaarde heeft om samen met familieleden te kijken wat de mogelijkheden zijn en daar dan regelingen voor treffen. Ook haar jarenlange ervaring als verzorgende in de thuiszorg en als indicatiesteller zorg maken dat zij ervaring heeft in het omgaan met dementerenden.

Alzheimer Nederland bekroonde in januari 2018 het werk van Stap voor Stap Uitvaartbegeleiding met de sticker ‘Samen dementievriendelijk’.

Ook voor u en uw familie kan ik een dementievriendelijke uitvaart verzorgen. Voor meer informatie of het melden van een overlijden belt u met tel. 06-182 837 61.