Natuurlijke uitvaart met aandacht voor duurzaamheid

Bij een milieubewuste uitvaart is veel aandacht voor milieuvriendelijkere kisten, kleding, een urn, een grafmonument, maar ook de rouwstoet, catering en de bloemen. Er zijn veel varianten mogelijk. Bijvoorbeeld een kist gemaakt van vlas of vilt, of hergebruikkisten. Ook kan het lichaam worden gewikkeld in een katoenen of linnen doek. Wie echter kiest voor een ‘normale’ kist maar vóór het begraven de messing handvaten verwijdert (zoals dat ook bij cremeren gebeurt), spaart ook het milieu. Datzelfde geldt voor het gebruik van houten handvaten. Wie kiest voor een linnen bekleding in plaats van een synthetische levert eveneens een positieve bijdrage.

Koelen op graszoden

Een van de mogelijkheden om ons milieu te sparen is koelen op graszoden in plaats van mechanisch koelen. Onder het opbaarbed of de uitvaartkist kunnen bakken met graszoden geplaatst worden. Door deze regelmatig te besproeien met een speciaal mengsel rozemarijnbadmelk en kwarts wordt warmte aan de omgeving onttrokken. Zo blijft de ruimte waarin de overledene is opgebaard koel en fris.

De waterurn

U kunt in uw eigen tuin een tastbaar en discreet bronzen monument  laten plaatsen. De as van de overledene gaat in de waterurn. De urn vangt hemelwater op  en dat neemt de as geleidelijk mee. Het unieke systeem van de waterurn zorgt ervoor dat de as heel gelijkmatig in ongeveer tien jaar tijd terugvloeit naar de aarde. Op deze manier maakt de waterurn van afscheid nemen een natuurlijk en geleidelijk proces.

Biologisch afbreekbare urnen

Naast de rietgeperste en de wilgentenen urn kennen we ook Bios urn. De Bios Urn is een biologisch afbreekbare urn die speciaal ontworpen is om uit de as van uw dierbare een boom, struik of plant te laten groeien. De as, de voedingsbodem en zaailing of zaad groeien samen uit tot een herinneringsboom, een tastbare herinnering aan uw geliefde.

‘Ik wil mijn lichaam teruggeven aan de natuur’

Midden in de natuur een eeuwig groene rustplaats. Respect voor natuur en milieu gaat hand in hand met respect voor de overledenen. Er wordt voor de kleding van de overledenen, de kist, draagbaar of wade zoveel mogelijk gebruik gemaakt van milieuvriendelijke en biologisch afbreekbare materialen. Kenmerkend voor een natuurbegraafplaats is dat de graven niet afzonderlijk herkenbaar zijn maar opgaan in een groter geheel. In plaats van een grafsteen kunnen alleen natuurlijke materialen worden achtergelaten, zoals een boomschijf of takken, het planten van (inheemse) beplanting is soms ook mogelijk. Ook tijdens de uitvaartweek wordt gelet op natuur en milieu. Voordeel van een natuurbegraafplaats is dat u het graf voor eeuwig koopt. Er volgen geen kosten meer voor de nabestaanden en het graf wordt niet na een bepaalde periode geruimd. Omdat de natuur zichzelf onderhoudt hoeft het graf niet schoongemaakt te worden en zijn de kosten relatief laag. Op deze manier houden we een aantal prachtige natuurgebieden in stand. Als deze terreinen vol zijn worden ze ‘teruggegeven’ aan de natuur.

Het is goed om na te denken over het feit dat er met deze eeuwige groene rustplaats nooit meer iets anders mag gebeuren.

Voor meer informatie en een sfeerimpressie kunt u kijken op

Hillig Meer te Eexel (nabij Assen) http://www.natuurbegraafplaatshilligmeer.nl

Arnhem http://www.heidepol.nl0

Op de Zwolse begraafplaatsen Bergklooster en Kranenburg is het mogelijk om op een natuurlijke plek grafrust voor onbepaalde tijd uit te kiezen.

Bij Urnengedenkpark Nederland in het Nationale Park De Hoge Veluwe kunt u terecht als u ervoor kiest uw urn te laten begraven op een duurzame laatste rustplaats. http://www.urnengedenkparken.nl

Vanuit Zwolle is Landgoed De Polberg in Wapenveld goed bereikbaar. Hopelijk laat de opening niet lang meer op zich wachten. Als u van de ontwikkelingen op de hoogte wilt blijven U kunt zich inschrijven. http://www.natuurbegraafplaatsdepolberg.nl/

Overige Nauurbegraafplaatsen

Groningen: Reiderswolde

Gelderland: Slangenburg

Utrecht: Den en Rust (Dela)

Limburg: Venlo, Bergerbos, Weverslo

Braband: Bos van de Heilige geest,

De Hoevens, Landgoed “de Utrecht”