Natuurlijke uitvaart met aandacht voor duurzaamheid

Bij een milieubewuste uitvaart is veel aandacht voor milieuvriendelijkere kisten, kleding, een urn, een grafmonument, maar ook de rouwstoet, de catering en de bloemen. Er zijn veel varianten mogelijk. Bijvoorbeeld een kist gemaakt van vlas of vilt, of een hergebruikte kist. Ook kan het lichaam worden gewikkeld in een katoenen of linnen doek. Wie echter kiest voor een ‘normale’ kist, maar vóór het begraven de messing handvatten verwijdert (zoals dat ook bij cremeren gebeurt), spaart ook het milieu. Datzelfde geldt voor het gebruik van houten handvatten. Wie kiest voor een linnen bekleding in plaats van een synthetische levert eveneens een positieve bijdrage.

Koelen op graszoden

Een van de mogelijkheden om ons milieu te sparen is koelen op graszoden in plaats van mechanisch koelen. Onder het opbaarbed of de uitvaartkist kunnen bakken met graszoden geplaatst worden. Door deze regelmatig te besproeien met een speciaal mengsel rozemarijnbadmelk en kwarts wordt warmte aan de omgeving onttrokken. Zo blijft de ruimte waarin de overledene is opgebaard koel en fris.

De waterurn                                                                                                                                   

U kunt in uw eigen tuin een tastbaar en discreet bronzen monument  laten plaatsen. De as van de overledene gaat in de waterurn. De urn vangt hemelwater op  en dat neemt de as geleidelijk mee. Het unieke systeem van de waterurn zorgt ervoor dat de as heel gelijkmatig in ongeveer tien jaar tijd terugvloeit naar de aarde. Op deze manier maakt de waterurn van afscheid nemen een natuurlijk en geleidelijk proces.

Biologisch afbreekbare urnen   

Naast de rietgeperste en de wilgentenen urn kennen we ook Bios urn. De Bios Urn is een biologisch afbreekbare urn die speciaal ontworpen is om uit de as van uw dierbare een boom, struik of plant te laten groeien. De as, de voedingsbodem en zaailing of zaad groeien samen uit tot een herinneringsboom, een tastbare herinnering aan uw geliefde.

‘Ik wil mijn lichaam teruggeven aan de natuur’   

Midden in de natuur een eeuwig groene rustplaats. Respect voor natuur en milieu gaat hand in hand met respect voor de overledenen. Er wordt voor de kleding van de overledenen, de kist, draagbaar of wade zoveel mogelijk gebruik gemaakt van milieuvriendelijke en biologisch afbreekbare materialen. Kenmerkend voor een natuurbegraafplaats is dat de graven niet afzonderlijk herkenbaar zijn maar opgaan in een groter geheel. In plaats van een grafsteen kunnen alleen natuurlijke materialen worden achtergelaten, zoals een boomschijf of takken, het planten van (inheemse) beplanting is soms ook mogelijk. Ook tijdens de uitvaartweek wordt gelet op natuur en milieu. Voordeel van een natuurbegraafplaats is dat u het graf voor eeuwig koopt. Er volgen geen kosten meer voor de nabestaanden en het graf wordt niet na een bepaalde periode geruimd. Omdat de natuur zichzelf onderhoudt hoeft het graf niet schoongemaakt te worden en zijn de kosten relatief laag. Op deze manier houden we een aantal prachtige natuurgebieden in stand. Als deze terreinen vol zijn worden ze ‘teruggegeven’ aan de natuur.

Het is goed om na te denken over het feit dat er met deze eeuwige groene rustplaats nooit meer iets anders mag gebeuren.

Voor meer informatie en een sfeerimpressie kunt u kijken op de navolgende websites:

Hillig Meer te Eext (nabij Assen) https://www.natuurbegraafplaatshilligmeer.nl   

Arnhem https://www.natuurbegravennederland.nl/heidepol 

Op de Zwolse begraafplaatsen Bergklooster en Kranenburg is het mogelijk om op een natuurlijke plek grafrust voor onbepaalde tijd uit te kiezen.

Via de link komt u terecht op de website waarin u leest dat u in Oost- en Midden-Nederland uw urn kan begraven in drie prachtige natuurgebieden, die gelegen zijn in Overijssel (Markelo) en in Gelderland (Otterlo en Doetinchem).

https://www.urnengedenkparken.nl

Vanuit Zwolle is Landgoed De Polberg in Wapenveld goed bereikbaar. Hopelijk laat de opening niet lang meer op zich wachten. Als u van de ontwikkelingen op de hoogte wilt blijven,  dan kunt zich inschrijven.     https://www.buitenplaatseninnederland.nl/wapenveld-polberg.html

Natuurbegraafplaatsen

Groningen: Reiderswolde te Winschoten

Gelderland: Slangenburg te Doetinchem

Utrecht: (Dela) Den en Rust te Bilthoven

Limburg: Venlo-Maasbree te Venlo, Bergerbos te Sint Odiliënberg, Weverslo te Heide

Noord-Brabant: Bos van de Heilige geest te Oostelbeers (Gemeente Oirschot)

De Hoevens te Alphen, De Utrecht te Esbeek