Persoonlijke verhalen en referenties

Wilma, het algemene gevoel bij de hele familie is dat wij op een zeer prettige, warme manier begeleid zijn in het gevoel van afscheid nemen. Je aanpak (stap voor stap) is heel persoonlijk, met veel gevoel, zorgvuldig en warm.
Wat met name genoemd wordt is de eerste verzorging na het overlijden van (o)pa, hoe we de ruimte kregen om gezamenlijk een stukje laatste zorg te plegen en was daarbij weliswaar aanwezig, was, maar ook terugtrad.
Wat ook wordt genoemd is dat je oog had voor iedereen. Dat hoor ik terug in de verhalen van de kinderen, maar ook van de kleinkinderen. Je hebt ons op deze manier door moeilijke, maar tegelijkertijd ook heel belangrijke en (mede door jouw inzet) mooie dagen heen geholpen.
Namens de hele familie, dank daarvoor.
Henk Spit
**************************************************************************
Mijn vader, overleed,  naar een paar weken ziekenhuis, voor ons toch wel  plotseling. Daar stonden we dan, en nu? Mijn moeder had een paar dagen ervoor een stuk in de krant gelezen over Wilma Bouwmeester dat haar erg aan sprak. Laat het nu zo zijn dat ik twee dagen voor mijn vaders overlijden, ik mijn vader slapend in het ziekenhuis bed aantrof met de krant open, met het artikel over Wilma.
Onze keuze was gemaakt. Binnen een uur zat Wilma bij ons aan het ziekenhuis bed en mijn vader was binnen een paar uur in zijn eigen vertrouwde huis. Haar uitspraak: ‘niets moet, alles mag’ maakte dat we alles naar eigen wensen, tot een mooi afscheid hebben gebracht.
Tijd was nooit een probleem. Wilma had oog voor iedereen, mijn moeder kreeg alle respect.  De kinderen gingen mee naar de drukker, tekenden en schreven op de kist, Ze steunde en stimuleerde mij, zodat ik mooie  woorden heb kunnen zeggen tijdens de afscheidsdienst. Maar ook dat ik met mijn vader kon gaan, tot het aller laatste stukje, in het crematorium. Mijn vader mis ik nog elke dag. Een beter afscheid hadden we niet kunnen wensen.
Wilma bedankt!
Karin Stegeman
**************************************************************************
Wilma, Ik wil mijn dankbaarheid uitspreken voor alle goede hulp die wij (Tineke Christien, René en Caroline) van jou hebben ontvangen na het overlijden van Marten. Je weet niet wat je het eerste of laatste moet doen en dan is het heerlijk als er iemand is die je met alles helpt. Het heeft ons geholpen met het verdriet en ook soms met een lach en een traan. Alles liep goed,  nogmaals bedankt. In de toekomst zal ik jou (al is het niet zo leuk) van harte aanbevelen.
Hartelijke groeten van Tineke Schuurhuis
Wilma heel erg bedankt voor de super begeleiding na het overlijden van mijn vader. Geweldig dat je zoveel tijd neemt en er bent voor de nabestaanden. Wat voor vraag we ook hadden of als er iets niet duidelijk was bellen en het werd geregeld. Jou persoonlijke betrokkenheid en vooral meelevendheid heeft ons erg goed gedaan. Vooral zo verder gaan. Ik wens je heel veel succes. Groeten uit Zwitserland vanaf die mooie berg die op de kaart van pa staat.
Christien.
**************************************************************************
Op de dag van het afscheid reden we op verzoek van moeder langs het geboortehuis van vader. De rouwstoet heeft een minuut voor zijn geboortehuis stil gestaan, heel ontroerend.
************************************************************************
Hoi Wilma,
Wij willen je ook op deze manier bedanken voor al je goede zorgen rondom het overlijden van onze moeder Diny Nossent-Vos.
Je hebt voor ons alles tot in de puntjes voorbereid en verzorgd, op een zeer persoonlijke en intense manier. Plezierig waren de gesprekken waarin je altijd iedereen zijn steentje liet bijdragen, en alle opties aan de orde kwamen. Ook de hele kleine details werden door jou niet over het hoofd gezien, en maakten dat wij ons zonder zorgen aan het echte afscheid van onze moeder konden wijden. Het opbaren in een eigen huiskamer op de Kranenburg hebben wij als zeer prettig ervaren, we konden er naar toe wanneer we wilden.
We hebben met zijn allen een heel goed gevoel over de plechtigheid dankzij jou voortreffelijke, integere begeleiding. Dank hiervoor namens de hele familie.
Groeten Elly Joon Nossent
***********************************************************************
We hielpen zelf mee met de opbouw in de Oosterkerk. De kist stond in het midden van de ruimte en wij zaten er met zijn allen omheen. Zo werd ze omringd door de mensen die haar lief hadden.
************************************************************************
Wilma, Ik wil je bijzonder bedanken voor de zeer goede begeleiding en de warmte die je uitstraalt naar ons en het respect waarmee je te werk gaat heeft mij zeer getroffen. Wij hebben een prima keus gedaan om met jou in zee te gaan. Het verlies van Hetty zal blijven maar ik kan nu het rouwproces ingaan en terugzien op een warme en een prima verlopen afscheid.
Dank daarvoor.
René Van de Hoeve
**************************************************************************
Geen 5 maar 10 sterren
Vanaf de eerste seconde aan de telefoon tot de gehele afhandeling
er al die tijd voor ons zijn. Wilma liet ons in onze waarde met af en toe een goed advies.

In de hectiek van deze dagen was Wilma onze rustgevende steunpilaar (het komt goed]. Ook voor de achterkleinkinderen (5 tot 11 jaar) had Wilma aandacht. Zo liepen zei  met hun eigen gemaakte tekeningen, die zij voor het afscheid gemaakt hadden, samen met Wilma voor oma uit naar het crematorium.

Niet volgens protocol achter de kist, maar elk kind op zijn of haar eigen manier om en naast oma. Wij bedanken Wilma voor de betrokkenheid in deze bijzondere dagen.
Hermien, Joke en Gerrie.
************************************************************************
Vader overleed. We hadden onze opvattingen en wensen we wisten precies wat we wilden en Wilma heeft het allemaal geregeld zoals wij het voor ogen hadden, nooit heeft ze iets aan ons opgedrongen, het enigste wat telde waren wij.
Tijd – Dat is het eerste wat bij me op komt, de tijd die Wilma neemt om alles maar dan ook alles te bespreken en bespreekbaar te maken.
Rust -Wilma straalt rust uit, je voelt dat het allemaal goed is en goed komt.
Begrip -Ze begrijpt wat je bedoelt, wat je voelt en heeft begrip voor jouw opvattingen.
Medeleven – Ieder detail, alles wat er toe doet daar houdt ze rekening mee, en altijd met het oog op ons.
Oplossingen -Ze denkt er over na, ze bied een oplossing aan, ze regelt en ontzorgt.
Meedenken – Niet opdringen maar meedenken, en samen tot iets komen waarmee iedereen vrede mee heeft.
Respect – Wilma behandelt iedereen met respect en vooral hoe respectvol zij met onze vader om ging.
Nazorg – Ook dat hoort er bij haar bij, nazorg wat zo belangrijk is en vaak wordt vergeten, maar niet door Wilma
Liefde – Alsof ze al jaren in ons gezin meedraaide, ze heeft liefde voor haar vak en doet het met liefde, zodat wij ons verdriet rustig kunnen laten gaan.
Onze vader heeft zijn hele leven op onze camping gewerkt, het was zijn passie .
Wij als familie wilde niet dat pa na zijn overlijden de camping zou verlaten, maar we wilden hem ook niet in huis, de kantine was de oplossing en wel op het biljart. Samen met Wilma hebben we dit kunnen realiseren.
We wilden pa na zijn overlijden niet meer zien, we wilden een dichte kist, Wilma accepteerde en respecteerde dat, voelde onze wens moeiteloos aan, en voldeed aan onze wensen. Wilma overlegde alles en iedere stap die zij nam deed ze samen in overleg met ons en inderdaad stap voor stap zijn we gekomen tot  hele mooie en gedenkwaardige dagen na het overlijden van pa.
Ook de dag van de crematie (in Nijverdal) kunnen wij herinneren als mooi, warm en persoonlijk , alleen blijft er iets waar ook Wilma niets aan kan doen, en dat is het gemis en de leegte die het overlijden van pa met zich meebrengt.
Voorlopig willen we geen gebruik meer maken van de diensten van Wilma, en zetten we het telefoonnummer van Stap voor Stap achter in de klapper, maar mocht de dag ooit weer komen,  zullen wij haar zeker weer bellen.
Fam. Langezaal Vilsteren
***********************************************************************
Wilma,
Ik ben er nu aan toe om een reactie te geven op de door jou verzorgde uitvaart van onze vader.
Wij, mijn broers en ik, zijn erg blij met alle aandacht die je ons op de dag van het plotseling overlijden van onze vader, de week dat hij op zijn eigen bank in de kamer kon blijven liggen (waar hij altijd zijn dutje deed) en de nazorg die je ons gaf.
Je voelde feilloos aan wat wij wilden, liet ons onze emoties uiten. Wat mij zo opviel dat was, dat als jij binnenkwam, jij eerst naar onze vader ging, niet alleen om te kijken hoe hij er bij lag, maar om hem aandacht en respect te geven; je aaide over zijn wang en legde zijn haar goed. Je had voor iedereen aandacht en je had een eindeloos geduld; vooral met het opmaken van de kaart waar we ieder een eigen mening over hadden. Om al onze wensen in de dienst te verwerken in de bestemde tijd was een klus, maar jouw hulp was erg prettig.
Op de dag van de uitvaart kreeg ik kippenvel toen ik zag dat jij voor de auto uitliep en zo respect toonde voor mijn vader. Mede door ‘Stap voor Stap’ heeft mijn vader een uitvaart gekregen die bij hem paste en hadden wij een fijne manier om afscheid van hem te nemen.
We dachten dat we je voorlopig niet meer nodig hadden. Maar helaas pakte dat anders uit. Drie Maand na het overlijden van mijn vader overleed zijn schoonzuster, de zus van onze overleden moeder en mijn tante waar ik mantelzorger voor was. Ook hier toonde je respect voor haar en voor haar zoon en schoondochter uit Purmerend. Doordat zij in Zwolle overleed en de uitvaart ook in Zwolle was, was ik jouw contactpersoon. Maar je overlegde met haar zoon hoe de uitvaart moest gaan. Daar ging je zo mooi mee om.
Ik dacht dat de rollercoaster na het overlijden van mijn vader was geëindigd maar er kwam nog een looping achteraan. Mede door jou ben ik nu weer geland.
Wel hoop ik dat het nog een hele lange tijd mag duren voor ik weer gebruik van je mag maken bij een uitvaart.
Dank je wel.
Marja, Gerrit en Henri
************************************************************************
Vandaag 7 juli 2016 een begrafenis bijgewoond waar ik nu 6 uur na de daadwerkelijke teraardebestelling nog stil van ben.
Het inlevingsvermogen om datgene te doen waar alle aanwezigen zich in hebben kunnen vinden was werkelijk fenomenaal.
Tot in detail was alles perfect “geregisseerd”. De dragers deden hun aandeel met volle overgave en compassie voor de overledene. Wilma deed datgene waar ze goed in is : oog voor detail, van het ontvangen van de familie en vrienden tot en met het afwassen van de kopjes en glazen na afloop. Petje af voor haar totale aanpak.
Rudolf Knispel
Het was ronduit hartverwarmend om me met het intense verdriet over het verlies van mijn moeder veilig te voelen bij Wilma. Liefdevol en zorgzaam was ze er tijdens de hele afscheidsreis. Steeds precies op het goede moment en met de juiste woorden. Dat is geen vak maar een gave.
Hannie Roskamp
***********************************************************************
Beste Wilma,
Jij hebt de uitvaart van onze vader, schoonvader en opa begeleid.
Al snel had je door hoe aan te sluiten bij onze familie, je had oog voor iedereen.
Je gaf ruimte voor ieders wensen en gedachten, voorzag ons tegelijk van goede adviezen.
Je gaf steun in de dagen voor de uitvaart, de dag van de uitvaart en ook je nazorg na de uitvaart is erg prettig en waardevol.
Door jouw begeleiding hebben we op een warme en respectvolle manier afscheid kunnen nemen.
Dank je wel voor alles!
Familie de Vries – Giethoorn
*********************************************************************** Wij hebben Wilma ervaren als een warme persoonlijkheid. Zij heeft ons met alle zorg, aandacht en liefde begeleidt naar de dag van de uitvaart. Ze luistert goed naar de wensen van de nabestaanden en geeft zinvolle adviezen. Niets laat ze op zijn beloop en is doortastend.
Ook de nazorg na de uitvaart is prettig en waardevol.
Wilma, voor ons was je onmisbaar in deze week.
Bedankt!.
Wiesje Wageman
************************************************************************
Op 1 april overleed onze schoonmoeder, moeder en oma. Via de geestelijk verzorger van het verpleeghuis kwamen wij in contact met Wilma van begrafenisonderneming Stap voor Stap.
Aan de hand van een overzichtelijk draaiboek wisten wij al snel wat ons te wachten en te doen stond. Het draaiboek liet evenwel voldoende ruimte open voor veranderingen en eigen inbreng.

Dit werd zelfs gestimuleerd door Wilma want zij zei steeds: “ het is jullie afscheid van moeder en jullie moeten aan het eind van de dag kunnen zeggen dat het een waardige dag is geweest”.

Al met al hebben wij enorm veel steun en een goede begeleiding ervaren bij het afscheid van onze moeder.
Na een hele vervelende ervaring met de DELA na het overlijden van mijn moeder wilden we het voor mijn vader anders. Wij waren op zoek naar een uitvaartbegeleider die bekend was met Zwolle en na een korte zoektocht op internet sprak de foto van Wilma ons aan.

Nog tijdens het ziekbed van mijn vader is Wilma langs gekomen en hebben we onze specifieke wensen allemaal besproken. Aangezien onze moeder kortgeleden ook overleden was, hadden we de uitvaart al behoorlijk in ons hoofd en met Wilma hebben we al een aantal keuzes kunnen maken. Op het moment van overlijden had Wilma de kist al geregeld, werd mijn vader vrij snel opgehaald zoals wij wilden en wisten wij dezelfde dag al wanneer de uitvaart zou zijn.

Dit gaf ons de rust en tijd die wij nodig hadden om bij onze gezinnen te zijn naar een zeer heftige periode. Ze heeft ons bijgestaan en ontzorgd.

Ons gezin houdt van een duidelijk plan als we het even niet weten en Wilma heeft ons perfect op de hoogte gehouden van alles, ons mooie voorstellen en ideeën gegeven hoe de uitvaart nog beter kan. (Een kaarsje voor de kleinkinderen zodat ze hun opa nog kunnen herdenken zodra hij gemist wordt) Ook tijdens de dienst was ze overal waar nodig maar niet op de voorgrond, want de dag stond in teken van mijn vader. Wilma bedankt dat je de uitvaart van onze vader memorabel hebt gemaakt.
Familie Deen
We hebben onze moeder, in deze moeilijke coronatijd, een bijzonder mooi intiem afscheid kunnen geven.
Alles werd perfect geregeld door Wilma, op een prettige manier, stap voor stap en alles in goed overleg.
Wij hebben gekozen voor Thanatopraxie, een lichte balseming, waardoor onze moeder thuis, zonder koeling, kon worden opgebaard. Zo konden we, i.v.m. corona, verspreid over de dagen, een aantal vrienden en familieleden ontvangen.
Wij zijn dankbaar dat we het zo hebben kunnen doen. Mede door de fijne samenwerking met Wilma.
Carin en Erika
Hallo Wilma,

Wat bijzonder dat Bert op zijn sterfbed (bijna onverstaanbaar door het zuurstofmasker) jouw naam noemde. Toen ik vroeg: ‘Wilma Bouwmeester’, knikte Bert bevestigend. Later bleek dat jullie facebook vrienden waren en dat jij Bert zijn foto’s mooi vond.

Omdat Bert verzekerd was bij de Dela belde ik hun om te vertellen van Bert zijn overlijden en dat het verzekeringsgeld overgemaakt moest worden naar Stap voor Stap Uitvaartbegeleiding, Wilma Bouwmeester. Wat ik toen te horen kreeg was verschrikkelijk. Volgens deze medewerkster mocht er sinds de Corona uitbraak niemand thuis opgebaard worden. De deksel moest op de kist en dan werd hij in een koelcel geplaatst. Lekker dan, wat een medeleven. Als het aan de Dela had gelegen hadden we Bert, na zijn overlijden in het ziekenhuis, niet eens meer kunnen zien. Koude zakelijke aasgieren zonder gevoel zijn het. Ook de toon waarop ze het meedeelde aan mij, niet te bevatten. Ze condoleren wel maar ook op zo’n overdreven manier, zonder gevoel.

Kort daarna belde ik jou. Toen jij vertelde dat Bert zijn lichaam gebalsemd kon worden en dat hij dan bij ons thuis kon blijven tot het moment van de uitvaart, was ik zo blij en emotioneel. Wat ben ik blij dat jij dit mogelijk gemaakt hebt. Ook voor onze kleinkinderen en voor ons hondje Lola.
Wat ben ik blij dat Bert jou heeft uitgekozen. Je bent een prachtmens, puur natuur en goudeerlijk.
Wilma ik wens je nog veel succes met je werk.
Gerda van der Wal, kinderen en kleinkinderen.
Wilma,
in een verdrietige periode kwam jij op ons pad. Zomaar…? Geen idee, maar vanaf het begin (het 1e telefoontje) voelde het goed! En dat is gebleven!!
Het respect naar mijn vader (eerst naar hem, dan naar ons), de aandacht, de zorg, de controles…
Maar ook jouw aandacht naar een ieder van ons. We voelden ons gehoord, meer dan alleen op uitvaartgebied.
Jij hebt ons stap voor stap begeleidt in het afscheidsproces, met écht oog voor detail. Waar nodig deed jij een stap achteruit, waar nodig hielp jij met raad en daad.
Jij hebt liefdevol meegedacht en aangestuurd.
Wij zijn blij dat jij op ons pad terecht bent gekomen.
Namens ons allen zijn we je dankbaar voor al je goede en warme zorgen . Jij bracht weer wat kleur in donkere dagen!
Lieve groet, Anniek &Elroy Riley & Jolanda Danice, Keyon, Mayco
Lieve Wilma
Wat een compassie heb jij voor je werk.
Je voelt mee, hebt een luisterend oor en Je bent er altijd .
Soms heel subtiel dan weer uit volle kracht als dat nodig is .
Je was zo liefdevol toen onze nichtje jouw vroeg om haar uitvaart te regen en toen de dag daar was kwam je zelfs eerder om ons te begeleiden. Je zorgde voor de broodjes daar wij dat totaal vergaten.
Je ging met ons mee om haar in de uitvaartkist te leggen en ook naar de crematie. respectvol en overal aan denkend.
Je belde ook regelmatig om te vragen hoe het met ons ging.
Wilma bedankt, mede dank zij jouw is het afscheid zo waardevol voor ons geworden.
Loek en Ine Verheijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *