opbaren, waar en hoe?

 

Afhankelijk van uw wensen verzorg ik een opbaring waarbij gebruik wordt gemaakt kan worden van thanatopraxie (lichte balseming), mechanische koeling of van koeling op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier door gebruik van Bio Sac 200 en/ of graszoden. 

Inmiddels heb ik veel ervaring met opbaring en het gebruik van Bio Sac 200. Door in alle rust de verschillende manieren van opbaren uit te leggen help ik nabestaande een passende keuze te maken.

Bio sac 200 de nieuwe en natuurlijke manier van opbaren.

Deze nieuwe, natuurlijke en milieuvriendelijke manier van opbaren maakt koelen met een koelplaat overbodig. Door zakjes, met daarin een combinatie van actieve koolstof en geïmpregneerde klei, op het lichaam te plaatsen worden geuren en vocht wat uit het lichaam komt geabsorbeerd. De verzadigde zakjes worden omgezet in meststof waardoor het lichaam zonder enig gevaar begraven of gecremeerd worden. Omdat gebruik van de traditionele koelplaat geluidsoverlast, afgifte van warmte en bevriezing van het lichaam tot gevolgen heeft wordt deze natuurlijke manier van opbaren wordt nabestaanden als zeer prettig ervaren. De overledene voelt ook niet koud en stijf aan en houdt zijn natuurlijke kleur. Dat draagt bij aan een waardig afscheid en kan belangrijk zijn voor het persoonlijke rouwproces. De laatste blik op een overledene wordt vaak in de herinnering van nabestaanden vastgelegd.

Natuurlijk koelen met gebruik van graszoden

De graszoden worden in bakken onder de uitvaartkist, het opbaar bed of onder het bed gezet. Door deze regelmatig te besproeien met een oplossing van rozemarijnbadmelk en vloeibare kwarts D8, wordt warmte aan de omgeving onttrokken. De ruimte waarin de overledene is opgebaard blijft zo koel en fris.

opbaren

contact@hemel-bed.nl

Thanatopraxie

Is een methode om een lichaam tijdelijk te conserveren, zonder dat daarvoor koeling nodig is. Het is bedoeld om het ontbindingsproces af te remmen en het lichaam toonbaar te houden vanaf het moment van overlijden tot aan het moment van de uitvaart.

Opbaren kan thuis, in een rouwcentrum, of familiekamer.

Aarzelt u over opbaring thuis? Mijn ervaring is dat mensen achteraf niet anders hadden gewild. In overleg kom ik dagelijks langs voor controle. Een groot voordeel van thuis opbaren is dat iedereen naar behoefte, op elk moment van de dag of de nacht, bij de overledenen kan zijn. De ruimte is eigen en dit wordt na afloop als waardevol ervaren. Zo kan de ruimte elke dag een beetje eigener worden als er tekeningen, foto’s, bloemen, dierbare herinneringen of kaarsen rondom de overledene geplaatst worden.

Toch liever elders? Ook in een rouwcentrum kunt u een eigen sfeer creëren en langere tijd bij uw dierbare verblijven. Het is ook mogelijk een familiekamer te huren. De ruimte wordt een beetje een tweede thuis. De kosten van een rouwcentrum of familiekamer zijn wel hoger dan bij een thuisopbaring. Er zijn meerdere vormen van opbaren. U kunt onder andere kiezen voor het opbaren op bed, op een opbaar bed met een wade of in een uitvaartkistkist.