opbaren, waar en hoe?

Afhankelijk van uw wensen verzorg ik een opbaring waarbij gebruik kan worden gemaakt van thanatopraxie (lichte balseming), kistkoeling of op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier door gebruik van graszoden. 

opbaren

contact@hemel-bed.nl

Thanatopraxie

Bij toepassing van deze methode wordt een lichaam tijdelijk geconserveerd zonder dat daarvoor koeling nodig is. Het is bedoeld om het ontbindingsproces af te remmen en het lichaam toonbaar te houden vanaf het moment van overlijden tot aan het moment van de uitvaart.

Natuurlijk koelen met gebruik van graszoden

De graszoden worden in bakken onder de uitvaartkist, de draagbaar of onder het bed gezet. Door deze regelmatig te besproeien met een oplossing van rozemarijnbadmelk en vloeibare kwarts D8 wordt warmte aan de omgeving onttrokken. De ruimte waarin de overledene is opgebaard blijft zo koel en fris.

Opbaren kan thuis, in een rouwcentrum, of familiekamer.

Aarzelt u over opbaring thuis? Mijn ervaring is dat mensen achteraf niet anders hadden gewild. In overleg kom ik dagelijks langs voor controle. Een groot voordeel van thuis opbaren is dat iedereen naar behoefte, op elk moment van de dag of de nacht, bij de overledenen kan zijn. De ruimte is eigen en dit wordt na afloop als waardevol ervaren. Zo kan de ruimte elke dag een beetje eigener worden als er tekeningen, foto’s, bloemen, dierbare herinneringen of kaarsen rondom de overledene geplaatst worden.

Toch liever elders? Ook in een rouwcentrum kunt u een eigen sfeer creëren en langere tijd bij uw dierbare verblijven. Het is ook mogelijk een familiekamer te huren. De ruimte wordt een beetje een tweede thuis. De kosten van een rouwcentrum of familiekamer zijn wel hoger dan bij een thuisopbaring. Er zijn meerdere vormen van opbaren. U kunt onder andere kiezen voor het opbaren op bed, op een draagbaar met een wade of in een uitvaartkist.