Er bestaat geen meetlint voor verdriet

Zo verschillend als wij als mensen zijn, zo verschillend verlopen rouwprocessen ook. Vaak voelen mensen de behoefte om nabestaanden een hart onder de riem te steken. Uiteraard goed bedoelde woorden worden door nabestaanden ervaren als dooddoeners. Soms lijkt er wel een soort strijd te ontstaan om aan te geven dat het ene verlies in kracht of duur zwaarder is dan de andere.

Top 7 in dooddoeners als het om verdriet gaat;

Je bent nog jong……

Er ligt nog een toekomst voor je open……

Je hebt tenminste nog een kind van haar….

Je partner, vader, moeder, kind was zo ziek……

Jullie hebben in ieder geval nog afscheid kunnen nemen…..

Jullie hadden toch maar een latrelatie…..

Als het eerste jaar maar voorbij is

Niet oordelen, een luisteren oor en nabestaanden hun verhaal laten doen, dat is eigenlijk wat mensen nodig hebben. Rouwen heeft vele gezichten, het meest waardevolle is dat wij elkaar ruimte geven.

Mijn vader overleed in 2002 en mijn moeder in 2007. Het overlijden van mijn moeder voelde voor mij alsof ik opnieuw afscheid moest nemen van mijn vader. Het besef dat ik nu wees was, kwam hard aan. Ik kwam in een emotionele achtbaan terecht. Na jaren kon ik ervoor kiezen om niet meer in te stappen en op een afstand te kijken naar mijn ervaringen tijdens deze ritten. Nu denk ik met een glimlach terug aan mooie herinneringen.

Iedereen heeft het recht om te rouwen op zijn of haar eigen manier. Zonder oordeel of meetlint. Blijft u met vragen zitten, neem dan contact op met uw huisarts.

Ook kunt u mij bellen voor meer informatie over rouwverwerking.      Ik ben er voor u. Voor tijdens en na de uitvaart.

Voor een luisterend oor of informatie en advies kunt u terecht bij het Rouwzorgloket van het Landelijk Steunpunt Rouw (LSR) in Amersfoort. U kunt het LSR bereiken op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur op telefoonnummer: 033 – 461 68 96.

Ook kunt u uw vraag per e-mail sturen naar hulpvraag@landelijksteunpuntrouw.nl.

Of kijk op www.landelijksteunpuntrouw.nl