Er bestaat geen meetlint voor verdriet

Zo verschillend als wij als mensen zijn, zo verschillend verlopen rouwprocessen ook. Vaak voelen mensen de behoefte om nabestaanden een hart onder de riem te steken. Uiteraard goed bedoelde woorden worden door nabestaanden ervaren als dooddoeners. Soms lijkt er wel een soort strijd te ontstaan om aan te geven dat het ene verlies in kracht of duur zwaarder is dan de andere.

Top 7 in dooddoeners als het om verdriet gaat;

Je bent nog jong……

Er ligt nog een toekomst voor je open……

Je hebt tenminste nog een kind van haar….

Je partner, vader, moeder, kind was zo ziek……

Jullie hebben in ieder geval nog afscheid kunnen nemen…..

Jullie hadden toch maar een latrelatie…..

Als het eerste jaar maar voorbij is

Niet oordelen, een luisteren oor en nabestaanden hun verhaal laten doen, dat is eigenlijk wat mensen nodig hebben. Rouwen heeft vele gezichten, het meest waardevolle is dat wij elkaar ruimte geven.

Emotionele achtbaan

Mijn vader overleed in 2002 en mijn moeder in 2007. Met het overlijden van mijn moeder voelde het voor mij zo dat ik opnieuw afscheid moest nemen van mijn vader. Ik was nu wees. Dit besef kwam bij mij hard aan, ondanks het feit dat mijn moeder vanaf haar 65 jarige leeftijd ging dementeren kon ik, samen met mijn familie toch voor haar zorgen en had ik mijn moeder nog. Na het overlijden van mijn moeder kwam ik in een emotionele achtbaan terecht. Na maanden van rouw stopte hij soms. Heel vaak stond ik voor die achtbaan en kon niet anders dan instappen en weer meedraaien. Na jaren kon ik ervoor kiezen om niet meer in te stappen  en op een afstand te kijken naar mijn ervaringen tijdens deze ritten. Mijn moeder overleed op Moederdag, 14 mei 2007. Mijn broer en zijn dochters hebben haar kamer in het verpleeghuis vol gezet met bloemen. Met een glimlach denk ik terug aan deze mooie herinnering!.

Iedereen heeft het recht om te rouwen op zijn of haar eigen manier. Zonder oordeel of meetlint.

Maar als u met vragen blijft zitten, neem dan eens contact op met het Landelijk Steunpunt Rouw (LSR) in Amersfoort.

Voor een luisterend oor of informatie en advies kunt u terecht bij het Rouwzorgloket.

U kunt het LSR bereiken op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur op telefoonnummer: 033 – 461 68 96.

Ook kunt u uw vraag per e-mail sturen naar hulpvraag@landelijksteunpuntrouw.nl. Of kijk op www.landelijksteunpuntrouw.nl