Het kiezen van ‘het laatste huisje’ is dikwijls confronterend en veelal een emotionele keuze. Vanwege de emotionaliteit is het belangrijk een verantwoorde keuze te maken die past bij de persoonlijke en financiële situatie. Als de keuze overeenstemt met de persoonlijke voorkeur of situatie, dan is het goed.
Er kan gekozen worden uit een: uitvaartkist, draagbaar, mand, met of zonder wade te gebruiken. De meest bekende uitvaartkisten zijn van geplastificeerde spaanplaat of diverse soorten massief hout gemaakt. Ook een kartonnen kist is mogelijk en alles kan besteld worden. Onderstaande video geeft u informatie van een uitvaartkist die van paddenstoelen is gemaakt.
U kunt er ook voor kiezen om zelf een kist te (laten) maken.
Lijkwade
Door een wijziging in de Wet om de lijkbezorging uit 1991 hoeft een overledene in Nederland niet in een kist begraven of gecremeerd te worden maar mag dat ook in een lijkwade samen met een
opbaarplank zijn. En in het lijkomhulselbesluit van 1998 staat beschreven dat een lijkwade van een natuurlijke materiaal gemaakt moet worden. Men mag voor een lijkwade alleen natuurlijke materialen gebruiken zoals katoen, linnen, wol of zijde.
“Ik wil mijn dierbare met zachte doeken omhullen.”
www.engelenwaden.nl
Een lijkwade is een grote lap textiel, van katoen, wol, linnen. of van zijde, waarin een overledene wordt gehuld. In de oudheid was dit een gangbare manier om een overledene in te begraven. Tegenwoordig is het in ons land weer toegestaan om in plaats van een kist een lijkwade te gebruiken.
Het beeld dat ontstaat bij een opbaring is die van een de overledene die in warme zachte deken omwikkeld is. Om de overledene te zien hoef je niet over een rand heen te kijken zoals je wel bij een kist moet doen. Om die reden zijn er minder barrières om afscheid te nemen van de overledene als deze in een lijkwade ligt in plaats van in een kist. Ook het sluiten van een lijkwade is een zacht natuurlijke handeling alsof je iemand toedekt met een warme zachte deken.
Het gebruik van en lijkwade is een milieuvriendelijke manier van begraven of cremeren. Het lichaam ligt enkel op een baar plank, gemaakt van planken of hazelaar takken, stevig genoeg om het lichaam te dragen.
Als u bij leven een lijkwade aanschaft weet u zeker dat u op de gewenste manier wordt opgebaard en begraven of gecremeerd.
www.koester.nu www.wikkelgoed.nl
Baarplank
Als iemand zonder kist begraven of gecremeerd gaat worden, is een draagbaar noodzakelijk en ook verplicht. Deze draagbaar kan gemaakt worden van verschillende materialen, zoals hout, wilgenteen of bamboe. Een draagbaar is lichter is dan de meeste kisten en voor de nabestaanden dus veel makkelijker om zelf te dragen. Zo kan men actief deelnemen aan de afscheidsceremonie.