Het laatste huisje

Het kiezen van ‘het laatste huisje’ is dikwijls confronterend en veelal een emotionele keuze. Vanwege de emotionaliteit is het belangrijk een verantwoorde keuze te maken die past bij de persoonlijke en financiële situatie. Als de keuze overeenstemt met de persoonlijke voorkeur of situatie, dan is het goed.

Er kan gekozen worden uit een uitvaartkist, draagbaar of mand, te gebruiken met of zonder wade. De meest bekende uitvaartkisten zijn van geplastificeerd spaanplaat of van diverse soorten massief hout gemaakt. Ook een kartonnen kist is mogelijk en alles kan besteld worden. Onderstaande video geeft u informatie van een uitvaartkist die van paddenstoelen is gemaakt.

U kunt er ook voor kiezen om zelf een kist te (laten) maken.

Lijkwade

In de Wet om de lijkbezorging die sinds de eerste vaststelling in 1991 diverse keren is gewijzigd, staat vermeld dat een overledene in Nederland niet hoeft te worden gecremeerd of begraven in een kist. Er mag een lijkwade worden gebruikt met een draagbaar. In de oudheid was deze – milieuvriendelijke  – manier gangbaar om een overledene te begraven of te cremeren.

“Ik wil mijn dierbare met zachte doeken omhullen.”

wade

www.engelenwaden.nl

Een lijkwade is een grote lap textiel, van katoen, wol, linnen. of van zijde, waarin een overledene wordt gehuld.

Het beeld dat ontstaat bij een opbaring is dat de overledene niet in een kist, maar op een draagbaar ligt en met een warme zachte deken omhuld is, waardoor er minder barrières zijn om afscheid te nemen. Ook het sluiten van een lijkwade is een zacht natuurlijke handeling alsof je iemand toedekt met een warme zachte deken.

Als u bij leven een lijkwade aanschaft weet u zeker dat u op de gewenste manier wordt opgebaard en begraven of gecremeerd.

www.koester.nu        www.wikkelgoed.nl

Draagbaar

Als iemand zonder kist begraven of gecremeerd gaat worden, is een draagbaar noodzakelijk en ook verplicht. Deze draagbaar kan gemaakt worden van verschillende materialen, zoals hout, wilgenteen of bamboe. Een draagbaar die stevig genoeg is om een lichaam te dragen, is lichter is dan de meeste kisten en voor de nabestaanden dus veel makkelijker om zelf te dragen. Zo kan men actief deelnemen aan de afscheidsceremonie.