Bang voor de dood

Bij leven kunnen we zaken naar onze hand zetten, ten opzichte van de dood staan wij machteloos.

Het idee dat wij de grip op ons leven verliezen kan sommige mensen doodsbang maken. Angst omdat het leven eindig is en dat we niet weten wat ons dan te wachten staat. Angst kan ook – net als blijdschap of verdriet – een emotie zijn die levensreddend kan zijn. In die zin kan angst functioneel zijn als er gevaar dreigt.

Angst omdat het leven eindig is en omdat we niet weten wat ons dan te wachten staat.  Angst kan ook – net als blijdschap of verdriet – een emotie zijn die levensreddend kan zijn. In die zin kan angst functioneel zijn als er gevaar dreigt.

an zijn. In die zin kan angst functioneel zijn als er gevaar dreigt.

Waarom zouden we bang zijn voor de dood?

Daar zijn verschillende redenen voor. Als mensen religieus zijn dan geloven zij in het leven na de dood. Ook gelovige mensen kunnen bang zijn voor de dood omdat ze bang zijn dat er een ‘oordeel geveld’ zal worden over hoe zij hun leven geleefd hebben. Er kan dan angst zijn omdat hun misschien de hel wacht in plaats van de hemel. Mensen die geen religie aanhangen kunnen bang zijn voor een groot zwart gat. Het idee dat de dood ons zomaar kan overkomen en dat men dan gescheiden wordt van partner, kinderen en andere dierbaren maakt sommige mensen bang en onzeker. Alleen al de gedachte dat hun partner, kinderen dierbaren alleen verder moeten leven kan al ondragelijk zijn.

Last van angst?

Angst voor het onbekende is vaak waar men last van heeft. Veel mensen stoppen dit onderwerp het liefst maar zo ver mogelijk weg, willen er met niemand over praten en er vooral ook niet mee geconfronteerd worden. Het kan zelfs zo ver gaan dat men ook niet naar uitvaarten van anderen kan gaan. Door er zo mee om te gaan wordt het onderwerp ‘doodgaan’ een steeds groter taboe.

Tips die u (mogelijk) kunnen helpen?

Schaam u niet voor uw angsten. Maak het onderwerp bespreekbaar, praat er over met anderen en u zult zien dat u echt niet de enige bent. Doorbreek uw taboes en ga wel naar uitvaarten. Het feit dat u dit nu op mijn site leest kan u al een duwtje in de goede richting geven. Mogelijk kan ik u helpen door in een persoonlijk gesprek uw vragen te beantwoorden rondom begraven, cremeren of de uitvaart in het algemeen.  Door mijn Uitvaartwensenboekje in te vullen neemt u de regie over uw uitvaart. Het kan u helpen om u minder machteloos te voelen. Verder adviseer ik u om met uw huisarts in gesprek te gaan zodat u (mogelijk) professionele hulp kunt inschakelen.