Opbaren, waar en hoe?

Opbaren kan thuis, in een rouwcentrum, of familiekamer.

Aarzelt u over opbaring thuis? Mijn ervaring is dat mensen achteraf niet anders hadden gewild. In overleg kom ik dagelijks langs voor controle. Een groot voordeel van thuis opbaren is dat iedereen naar behoefte, op elk moment van de dag of de nacht, bij de overledenen kan zijn. De ruimte is eigen en dit wordt na afloop als waardevol ervaren. Zo kan de ruimte elke dag een beetje eigener worden als er tekeningen, foto’s, bloemen, dierbare herinneringen of kaarsen rondom de overledene geplaatst worden.

Toch liever elders? Ook in een rouwcentrum kunt u een eigen sfeer creëren en langere tijd bij uw dierbare verblijven. Het is ook mogelijk een familiekamer te huren. De ruimte wordt een beetje een tweede thuis. De kosten van een rouwcentrum of familiekamer zijn wel hoger dan bij een thuisopbaring.

Afhankelijk van uw wensen verzorg ik een opbaring waarbij gebruik wordt gemaakt van thanatopraxie, mechanisch koeling of koeling op een natuurlijke manier door gebruik van graszoden.

Thanatopraxie, waarom zou u voor lichte balseming kiezen?

Nabestaanden kiezen om verschillende redenen voor thanatopraxie. Bijvoorbeeld om de uitvaart uit te stellen. Als de overledene licht gebalsemd is, kan hij of zij langer worden opgebaard en is er dus meer tijd om afscheid te nemen. Een ander voordeel is dat er bij een thuisopbaring geen koeling nodig is, en dus geen storende koelingsmotor. De overledene voelt ook niet koud en stijf aan.

Daarnaast verdwijnen eventuele blauwe plekken en krijgt de overledene zijn eigen natuurlijke kleur terug dankzij de behandeling. Dat draagt bij aan een waardig afscheid en kan belangrijk zijn voor het persoonlijke rouwproces, want de laatste blik op een overledene wordt vaak in de herinnering van nabestaanden geëtst.

Is levensecht echt beter?

Eén van de gevolgen van deze lichte balseming kun je zowel positief als negatief uitleggen. Het lichaam van de overledene blijft langer mooi, bijna levensecht. Dit helpt mooie herinneringen in stand te houden. Maar doordat iemand er zo levensecht uitziet, is het soms moeilijker te accepteren dat die persoon er echt niet meer is. Wij bespreken wat dit voor u betekent en u kies daarna of u de lichte balseming wilt toepassen.

Mechanische koeling

Bij een bed opbaring wordt vaak gebruik gemaakt van een dunne mechanische koelplaat, die onder het lichaam van de overledene wordt geschoven. Het lichaam wordt hiermee sterk gekoeld. Bij het opbaren in een kist wordt een kistkoeling gebruikt.

Koelen op graszoden

De graszoden worden in bakken onder de kist, opbaarplank of het bed gelegd. Door deze regelmatig te besproeien met een oplossing van rozemarijnbadmelk en vloeibare kwarts D8, wordt warmte aan de omgeving onttrokken. De ruimte waarin de overledene is opgebaard blijft zo koel en fris.

opbaren

 

 

 

 

 

contact@hemel-bed.nl