Dementievriendelijke uitvaart, natuurlijk

 

Steeds vaker krijgt ik de vraag of het mogelijk is om een dementerende ouder mee te nemen naar een uitvaart. “Vertellen we oma dat opa dood is?” ” Laten we papa afscheid nemen?” “Nemen we mama mee naar de uitvaart?” Iemand die dementerend is kan juist meer rust krijgen als er persoonlijk contact is met een geliefde die terminaal ziek is of overleden is.

Wilma verteld zelf ervaringsdeskundige te zijn. “Mijn moeder leed aan dementie en woonde in een verpleeghuis. Toen mijn vader terminaal ziek werd is hij in hetzelfde verpleeghuis opgenomen. Helaas overleed vader kort na zijn opname. Moeder is met haar rolstoel en aangepast vervoer bij de afscheidsviering geweest. Zij zong het Ave Maria helemaal mee.  Ook op de begraafplaats was zij aanwezig. Het feit dat zij erbij kon zijn maakte ons als familie zo blij”.

Deze kennis en ervaring maken dat het voor Wilma grote meerwaarde heeft om samen met familieleden te kijken wat de mogelijkheden zijn en daar dan regelingen voor treffen. Ook haar jarenlange ervaring als verzorgende in de thuiszorg en als indicatiesteller zorg maken dat zij ervaring heeft in het omgaan met dementerenden.

“Onlangs werd ik gebeld door Tineke. Haar vader was opgenomen in een hospice en de huisarts had aangeven dat vader niet lang meer zou leven. Moeder leed aan dementie en woonde sinds vijf jaar in een verpleeghuis. Omdat vader niet meer bij moeder op bezoek kwam vroeg moeder dagelijks meerdere keren naar haar man. De medewerkers van het verpleeghuis waren allemaal even lief voor moeder en vertelden haar steeds weer dat haar man ziek was en om die reden niet naar haar toe kon komen. Moeder werd steeds onrustiger en angstig en bleef maar vragen naar haar man.

Tineke wist van mijn ervaring met dementerende mensen bij een uitvaart. Zij vroeg zich af of het goed zou zijn als zij moeder zou vertellen dat vader niet meer beter zou worden en of zij moeder mee zou nemen naar vader. Tineke en haar broers wilden het graag en na een kort gesprek gaf Tineke aan dat ze het ging regelen.

Tineke vertelde mij later dat moeder heel lief bij vader had gezeten en hem steeds over zijn hand had gestreeld. Op een goed moment was ze opgestaan en wilde ze weg. Voor haar was het genoeg geweest. Vijf dagen later is vader overleden. Moeder is mee geweest naar het crematorium. Ze was heel stil en af en toe rolden er een traan over haar wang. Moeder zat met de liedjes mee te neuriën en zong zelf bepaalde gedeeltes mee.  Eenmaal terug op haar afdeling wilde ze meteen naar bed. Die nacht heeft ze rustig geslapen. De volgende dag vertelde ze aan iedereen die het horen wilde dat haar man dood was. Daarna liep moeder weer haar rondjes op de afdeling en vroeg niet meer naar vader”.

Ook voor u en uw familie kan ik een dementievriendelijke uitvaart verzorgen. Voor meer informatie of het melden van een overlijden 06-182 837 61.