Rouwproces

20170106-IMG_3499-2

 

 

 

 

 

 

 

Mijn naam is Gyöngyi Kovács. Ik ben geboren en getogen in Hongarije, vandaar dat je mijn naam waarschijnlijk eerst moet horen om die vervolgens uit te kunnen spreken. Maar je mag mij ook gerust Parel noemen. Dat is namelijk de betekenis van mijn voornaam.

Rouwen is heel persoonlijk en er is geen tijdslimiet aan verbonden. Vroeger leefde er de overtuiging dat rouwen in bepaalde fases verliep.  Dat je als het ware al die fases op een rijtje af kon werken en dan was je klaar. De praktijk bewijst echter iets anders, namelijk dat rouwen een doorlopend proces is dat ooit helemaal voorbijgaat.  Het doel is dan ook niet om over de rouw heen te komen maar om opnieuw te leren leven met het verlies.

Je kunt het rouwen zien als een spiraalbeweging. Je passeert de zelfde punten op verschillende hoogtes of laagtes. Er is een punt waar je het verlies onder ogen moet zien. Bij een ander punt kunje alle gevoelens voelen die het rouwen met zich meebrengt. Weer op een andere punt merk je dat het best wel gaat en na verloop van tijd kom je steeds vaker bij het punt waar je echt weer van het leven kan genieten.

In mijn praktijk help ik mensen in rouw die behoefte hebben aan steun en begeleiding in hun rouwproces. Mensen die twijfelen, mensen die niet vooruit kunnen of simpelweg de juiste innerlijke gereedschappen niet kunnen vinden om hun rouwarbeid op een goede manier te verrichten. Vanuit het toelaten van de stilte en het verdriet, groeien weer de mogelijkheden tot verlichting, verwerking en loslating. Op deze weg moet vaak het één en ander verwerkt worden dat betrekking heeft op de overledene. Onuitgesproken conflicten, ingehouden woede, wrijving die nooit opgelost is. Vanuit mijn achtergrond als pastoraal psycholoog kan ik de mensen daarbij gerichte hulp bieden

Logo

Gyöngyi Kovács

Colijn de Nolestraat 6
8266 DX Kampen
tel. 06 226 99 868
info@deovertocht.nl         www.deovertocht.nl